Информација за колачиња

 

Што се колачиња?

Колаче е мала текстуална датотека што веб страната ја зачувува на вашиот компјутер или мобилен уред кога ја посетувате страницата или ја користите апликацијата. Тие и овозможуваат на веб-страницата или апликацијата да ги запамети вашите активности и параметри (како што се најава, јазик, големина на фонт и други прилагодувања), па затоа не мора повторно да ги внесувате кога ќе се вратите на страницата или пребарувате од една страница до друга.

Видови на колачиња

Задолжителни (Суштествени) Овие колачиња се суштествени за основно функционирање на странцијата или апликацијата. Тие ги овозможуваат клучните функционалности како безбедност, пристапност и управување со мрежи. Без овие колачиња, страницата или апликацијата не може да функционира соодветно, а со тоа одредени услуги би биле недостапни.

Незадолжителни (Несуштествени) Овие колачиња го подобруваат корисничкото искуство, но не се суштествени за функционирањето на странциата или апликацијата. Тие вклучуваат:

 • Колачиња за перформанси: Собираат податоци за тоа како корисникот комуницира со веб страната или апликацијата, помагајќи за подобрување на перформансите.
 • Функционални колачиња: Ги помни изборите и префернците со цел персонализирање на искуството при користење на веб страната или апликацијата.
 • Колачиња за таргетирање или рекламирање: Ги следат навиките со цел испраќање на прилагодени рекламни пораки како и за мерење на ефективноста на рекламните кампањи.

Колачиња на Вашиот мобилен уред

MyIute може да користи колачиња заради подобрување на корисничкото искуство. За оваа цел, Вашиот мобилен уред зачувува податоци за посетите на страната или апликацијата. Вие може да не ги прифатите незадолжителните колачиња. Доколку ја одберете оваа опција, одредени делови од МyIute може да не функционираат како планирано како и не би биле во можност да ви овозможиме персонализирано искуство.

Употребата на колачиња потпаѓа во неколку категории

Колачиња за Cookies for MyIute карактеристики:

Ние користиме колачиња за да може MyIute да функционира подобро. На пример, ние зачувуваме податоци кога ќе се најавите (логирате) во MyIute со цел да не мора да се најавите (логирате) секој пат кога ќе посетите различна страница за време на сесијата.

Откако ќе се одјавите (одлогирате) или ја затворите MyIute, колачињата за сесијата ќе бидат избришани.

Колачињата ни помагаат за:

 • Да овозможиме MyIute да функционира согласно вашите очекувања
 • Да се запомнат вашите поставки за време на користењето
 • Постојано подобрување на MyIute
 • Да ја подобриме ефикасноста на рекламирањето и прикажување на прилагодени рекламни пораки и понуди

Примери:

 • Како сте пристапиле до веб страната или MyIute (пр. Преку пребаруваш, рекламен банер итн.)
 • Вашите активности во MyIute, како на пример бројот на посетени страни, времето поминато на една страна, на која страна посетителот ја затворил MyIute
 • Колку често се навраќате на MyIute
 • Која технологија ја користите (пр. Оперативен систем, уред итн.).

За што не ги користиме колачињата:

Собирање на лични податоци кои не може да се идентификуваат – ние секогаш ќе побараме изрична дозвола доколку сакаме да собереме такви податоци.

Google, Facebook и AdForm колачиња

Ние користиме колачиња за онлајн рекламирање на Google AdWords, AdForm и платформата за маркетинг на Facebook. Ова вклучува употреба на трети лица, вклучувајќи ги и Google и Facebook, за да Ви покаже реклами по користење на Myiute. Ова може да биде во форма на реклама на страната за пребарување на Google Search, Google Display Network, AdForm Display Network, или Facebook. Ние и продавачите – трети лица, заеднички користиме колачиња за да анализираме како нашите рекламните услуги се поврзани со користењето на MyIute. Можете да одредите како Google, Ad Form или Facebook ги прикажува реклами според Вашите рекламни прилагодувања.

Google колачиња за аналитика

Ние користиме колачиња со платформата Google Analytics за да собиреме статистички податоци за демографски и сопствени интереси, при што извештаите за овие податоци се агрегатни и не го идентификуваат поединечниот корисник. Овие статистики се користат за оптимизирање и насочување на нашите маркетинг услуги кон одредени групи и оптимизирање на содржината на нашата веб-страница и MyIute. Информациите собрани од колачињата на Google Analytics на вашиот мобилен уред се пренесуваат и складираат на серверите на Google во согласност со Политиката за приватност на Google. Посетителите можат да се откажат од Google Analytics за прикажување на реклами и да се прилагодат на рекламите во Google Display Network.

Може да се откажете од ремаркетинг со посета на линковите подолу:

За Google: https://support.google.com/google-ads/answer/2375362?co=ADWORDS.IsAWNCustomer%3Dfalse&hl=en

За Facebook: https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/

За AdForm: https://site.adform.com/privacy-center/platform-privacy/opt-out/

Управување и бришење на колачиња:

Вие можете да прифатите или одбиете колачиња со промена на поставките на MyIute. Доколку колачињата се оневозможени, Вие може нема да бидете во можност да ги користите сите интерактивни содржини на Нашата Веб страна.

За да дознаете повеќе за колачињата општо и како да ги управувате, ве молам посетете ја страната www.aboutCookies.org